Insjöar – där sagan möter verkligheten

Insjöar – där sagan möter verkligheten

Av Tobias Dahlin

Inbunden, 144 sidor, ISBN 978-91-982425-5-3

Går att köpa på till exempel Bokus.

 

Utdrag ur Bibliotekstjänsts recension (hela finns nederst):
”De utsökta bilderna fascinerar och inspirerar och ger en inblick i något som är så nära men ändå så främmande. Pedagogen lyfter också fram sjön som ekosystem och vikten av hållbar förvaltning.”

Utdrag ur tidningen DYKs recension (mer nederst):
”otroligt vackra foton”
”fascinerar och berör och kan även ses som en inspirationskälla för oss undervattensfotografer”

Tobias Dahlin är en undervattensvirtuos. I sina bilder och texter fångar han de dolda världarna under ytan i all sin skönhet och mystik. I Insjöar – där sagan möter verkligheten har Tobias gått från det salta till det söta, och på så sätt kommit ännu närmare många människors vardag och drömmar. För så är det ju, insjöarna är en omistlig del av livet för många, vare sig det handlar om promenader i strandkanten, svalkande sommarbad (eller uppfriskande vinterbad!), fiske eller båtsport. Dessa vatten fanns här långt innan vår art såg dagens ljus. Att reflektera över vilka anleten som speglats i dess yta genom årtusendena är smått svindelframkallande.

Det poetiska anslaget är tydligt i såväl text som bild, precis som det pedagogiska. I Insjöar bjuds du in att njuta av dessa sagolika undervattensvärldar, så nära men ändå så hemliga. Bilderna och berättelsen följer årstidernas skiftningar och livets villkor under ytan för de karaktärsstarka invånarna som gäddan, abborren, ålen och många fler.

Boken ges ut av Förlag Waterglobe Productions med ett försläpp i samband med Tobias föreläsning på Naturfotofestivalen i Vårgårda 3-4 november 2017 och ett officiellt släpp i början på december i Göteborg.
I sitt förord skriver Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen:
“Du håller nu en andlöst vacker och viktig bok i din hand. Det är en bok som utgör en direktlänk från våra västsvenska sjöar till våra hjärtan och sinnen. Tobias Dahlin tar med oss till en värld som många har inom gångavstånd men som ändå väldigt få människor har sett. En värld som är fundamental för vår överlevnad, men som idag inte förvaltas på ett hållbart sätt, utan tas för given.”
Tobias Dahlin (född 1976) är pedagog och frilansfotograf. Tobias har i flera år tävlat i undervattensfoto och har blivit såväl nordisk som svensk mästare. Han har dessutom flera framgångar i internationella tävlingar och är rikligt publicerad i böcker och tidningar. 
Insjöar – där sagan möter verkligheten är hans tredje bok. Han har tidigare gett ut boken Bättre bilder/Dyk – en guide till bättre undervattensbilder (2012) och Västerhavet – en hotad skönhet (2014). Den senare ett resultat av att han tilldelades Hasselbladstiftelsens naturfotostipendium. 
Tobias är invald i den sydsvenska bildgruppen PhotoNatura liksom i den exklusiva föreningen Naturfotograferna/N och är ansluten till Den gröna bildbyrån Azote. Han föreläser flitigt till sina bilder och har ett djupt förankrat miljöengagemang.
Håll dig uppdaterad på: www.tobiasdahlin.se
 Tom Hermansson Snickars har recenserat boken för Bibliotekstjänsts räkning. Så här skriver han:
”Författaren är som fisken i vattnet när det handlar om att visa upp den fantastiska världen under ytan. Tobias Dahlin har en imponerande meritlista och är bland annat medlem i den exklusiva föreningen Naturfotograferna/N. Som undervattensfotograf och pedagog har han tidigare kommit ut med fotoböcker från havets undervattensvärldar, men den här gången gör han en folkbildande djupdykning i den svenska insjöns flora och fauna. Det finns ett poetiskt anslag i bilder och texter, men också ett undervisande drag. Vi får följa sjöns kändisar, som gäddan och abborren, under de fyra årstiderna. De utsökta bilderna fascinerar och inspirerar och ger en inblick i något som är så nära men ändå så främmande. Pedagogen lyfter också fram sjön som ekosystem och vikten av hållbar förvaltning.”
Tidningen DYK har också recenserat boken:
https://dyk.net/nyheter/ny-bok-av-tobias-dahlin-om-våra-svenska-insjöar
”otroligt vackra foton”
”fascinerar och berör och kan även ses som en inspirationskälla för oss undervattensfotografer”
”Tobias är utan tvekan en av Sveriges absolut skickligaste naturfotografer och en mästare på att förmedla allt det vackra som finns där under ytan. Vem får inte lust att hoppa i en vacker skogstjärn för ett möte med gammelgäddan i ett trolskt undervattenslandskap efter att ha läst boken?”